Sovietinė nostalgija

rodyklė


 

Maršrutinis taksi LTSR – TALIBANAS atvyko į galutinę stotelę, prašome išlipti. Aštuoniolikmetis, jei tėtis ne Seime, atitarnaus kariuomenėje. Grįžęs karys susituoks su mylimaja, susilauks kūdikio. Ir per vestuves ar vaikelio krykštynas galės pakelti taurę kefyro.

Nes jei neturės 20 metų, jam ne tik nusipirkti, bet ir VARTOTI, net RANKOJE LAIKYTI TAURĘ bus draudžiama. Pavydus kaimynas paskambins kam reikia ir į šeimos šventę atvyks farai baudų rašyti. Jei kas burbtels – suguldys pabroliukus ant žemės už pasipriešinimą vykdančiam tarnybines, išspardys užpakalius ir išsiveš kur reikia.

Sakot taip nebus? Bet pagal įstatymo raidę taip privalės būti. Sveiki atvykę į 1984-sius, galėsit paspausti dešinę Dž.Orvelui ir M.Gorbačiovui. Tada buvo ir specializuotos, ir nuo vienuoliktos, ir darbo dienomis, ir nealkoholinės komjaunuolių vestuvės, ir mentai gatvėse gaudė.

Neužilgo viešosiose erdvėse, o jau daugiabučio balkone – tai tikrai, bus uždrausta nusipersti. Ir valstybės institucija tam kontroliuoti ir teršikams bausti. O kokia NVO ar NSO, finansuojama privačių užsienio rėmėjų ir gavusi ES paramą, rengs triukšmingas akcijas už teisę į gryną orą ir maratonų lakstymus už Lietuvą be bezdalų, nes nuo jų klimatas atšyla.

Nesijaudunkit, neabejotinai bus lengvatos tiems, kas prie Seimo pastovėjo. Ūkininkams, pensininkams ir seniems pirdžiams pagal pažymą iš poliklinikos. Bet tokie durneliai kaip aš, kuriems nepatiks, tai pasigailės, nes jų nepasigailės niekas, išskyrus televizoriaus Rūtas.

Jeigu šuo ėda, vyras žiūri kašę, moteris prie veidrodžio ar valstietis kalba apie alų – nelįskit, nes baigiasi visada blogai. Pagiriomis, kol dar galima, pagalvoju – iš kur komunizmas ir komunistai vis atgimsta ir išlenda?

Matyt, jie kaip bakterijos, kurios būna gerosios ir blogosios. Gyvena sau kur nors užpakalyje už mūsų ir jūsų sveikatą. Ėda vienos kitas, kaip ir mes, o kai sočiai pasisotina – tai ir pasidaugina dalijimosi būdu. Viens du – ir iš vieno pasidaro du.

Tik klausimėlis – kuri iš jų yra tėtis, o kuri motina? O kuri vaikas? Kaip čia taip? Kai pagalvoji, taigi nei viena. Kiekviena iš jų yra ir tėtis, ir mama, ir vaikas. Ir kiekviena nėra nei tėtis, nei mama, nei vaikas. Ir nei vienam mes nerūpim, nes bakterijos yra pasaulio piliečiai.

O pasaulio piliečiams, pasirodo, jau ir skalpelio nereikia, ir hormonų nereikia, ir aplamai gydytojų nereikia, anei makijažo ar stringų. Va tik pagalvosiu, kad ne vyras, parašysiu pareiškimuką – kaip mat mantijuotas Lietuvos teisėjas palieps man su visa barzda ir bjauriais organais išduoti asmens dokumentą, kad esu moteriškė.

Ir pirmyn į moterų rūbinę! O jei pagalvosiu, kad esu Napoleonas, marsietis, Vytautas Didysis arba Jėzus Kristus – tai ne. Žiauriai pažeidžiamos mano teisės į tapatybę! Jeigu per Sąjūdžio mitingus kas būtų pasakęs, kad taip bus, kaip mat būčiau užvažiavęs į snukį.

Štai seniausia profesija, kurios pas mus kaip prie ruso – nėra, nors yra. Niekas mergoms už pinigus neuždraus, netikit – pažiūrėkit garsenybių pokalbių šou. Tarkim, nugalėtume davatkas, džiūstančias nuo slaptų pasvajojimų, ir amžini klientai už dyką, atsiprašau, policininkai, nevetuotų. Alkoholį uždraudžiam, o prostituciją legalizuojam – juk sveikatai nekenkia, depresijų ir išprievartavimų sumažėtų.

Trumpa, žiauri mažųjų gyvuliukų konkurencija ir įsiviešpatautų stambusis kapitalas. Investicijos, PVM, PMS ir BVP padidėtų! Merai ir premjerai kirpinėtų juosteles per atidarymus. Per TV – svaigiai murkiančios katytės, didžiulės padūmavę akys su pusės metro blakstienomis, slystantys žemyn rūbeliai prieš orų prognozę, per orų prognozę ir po orų prognozės.

Saldusis Megapasaulis PLIUS! Prezervatyvų centrai, Viagros namai ir Iki Pasimatymo taškai arčiau namų! Relaxmaxima XXX! Pas mus arčiau namų  ir tai, ko reikia – taip gyventi verta! Akcijos per Adventą ir Gavėnią katalikams, pateikus išpažinties pažymą iš parapijos! Per gimtadienius ar vardadienius pagal asmens kodą! Nuolaidos senjorams: penkias patvarkai – šeštą gauni dovanų!

Asmeniniai treneriai ir degustacija debiutantams. Papildai, papildai ir dar kartą papildai. Visuotinė nuolaidų fiesta per Šv.Valentiną – akcija JAS JEMAM. Įsijungi teliką ir sužinai, kad blondinėms, kvailoms ir storoms 40 % nuolaida rytoj. O juodoms bepapėms gysloms su humanitariniu – poryt!

Raukykitės kiek norit. Bet ir biudžetas nuo alkoholio netekčių atsigautų, ir galėtumėt padidinti pašalpas, pensininkams po dvidešimtuką primestumėt, ir su kitais pažadais pajudėtų, bedarbystė sumažėtų. Nėra to blogo, kas neišeitų į gera – policininkų žmonos nerealiai apsidžiaugtų.

Kai buvau kvailas, spuoguotas, ant viso pasaulio įniršęs, 24 valandas per parą apie seksą svajojantis paauglys ir neturėjau 14-kos, likdavau vienas namuose. Ir įsivaizduojat –  niekas manęs iš tėvų neatimdavo! Kartą suskaudo ausytę, tai paskambinau pats į polikliniką. Pas ką, klausia – “pas ausų“?

Tai ateikit 16.30, atsiprašome, anksčiau negalim. O jei labai skauda, tai be numeriuko ir eilės priims, tik pasiimkit registratūroj kortelę. Ir nuėjau, ir priėmė, ir nereikėjo tėvų parašo, kad neturi likimui absoliučiai jokių pretenzijų, jei kartais kabinete numirčiau.

Po valandos turėjau lašiukų ir antibiotikų. Antiantibiotinės supermamytės galit čia isterijoje aukštielninkos negriuvinėti, nes ausų uždegimų virusinių praktiškai nebūna.

Dabar pirmiausia reikėtų “pas šeimos“, kur artimiausias numeriukas po savaitės, o po to “pas ausų“ – dar po trijų. O jei širdelė skauda, tai “pas širdies“ po trijų-keturių mėnesių prašom. Na, žodžiu ar taip, ar taip, jau nabašnikas arba geriausiu atveju kurčias.

Šiuolaikinė sveikatos priežiūra žymiai pažangesnė, vaistai nepriklausomai vakarietiški, ne kokie ten rusiški pigiukai. Pradžia – ko čia vaikščiot, kai nieko jums nėra ir tik kažkur kažkas vos dilgtelėjo? Tyrimų – nulis. Diagnozė – virusinis susirgimas, nustatytas pažiūrėjus į lubas. Prognozė – jokios. Gydymas – paracetamolis, nes juk nepakenks.

Pabaiga – o kur buvot anksčiau, ko nesikreipėt laiku, kai buvo galima viską pakeisti? Tyrimai – visi pasaulyje įmanomi. Diagnozė – tiksli ir baisi, nustatyta konsiliumo. Prognozė bloga. Gydymas  – paracetamolis, nes juk nebepakenks.

Jei gydytojas, kišant į kišenėlę vokelį, smarkiai atšlyja, “ką jūs, ką jūs!“ ir skubiai nukaukši plevendamas chalato skverneliais koridoriumi – reiškia tavo žmogus greitai mirs. Ypač jeigu vyras – pats kaltas, parazitas, alų maukia ir tik guli ant sofos, tą jums kiekvienas valstietis pasakys.

Vyrų diskriminacija akivaizdi, o visokie lygių galimybių (t.y. moterų, įtūžusių, kad negimė vyrais) teisių kontrolieriai tyčia to nemato. Mus išvaro pensijon vėliau ir teises trypia šiurkščiai, nes gyvenam už jas trumpiau. Pažeidžia Konstituciją , bet Konstituciniam Teismui ir prakeiktai gėjų Europai nusispjaut! Niekam nepasiskųsi ir nepaskambinsi.

Alio, alio, gaisras, degam! Žmogus skęsta! Mirštu! Dangus griūva! Rusai puola! “Jeigu degate – spauskite vienetą… Jeigu mirštate – spauskite dvejetą… Jeigu jus prievartauja – spauskite trejetą… Atsiprašome, šiuo metu visi užimti, prašome palaukti… “

Ir būtinai Šopeno muzikytė tirlipirli. Kur nepaskambini, seksualus balselis tau šnabžda, prašo ką nors paspausti dar ir dar, siūlo apklausas. Ir po mazurkos prieš orgazmą – “atsiprašome … užimti … palaukti…“ Visur tas, skambinau Sodrai, VMI, bankams.  Tik tirlipirli skiriasi.

O gal ten vieną žmogutį teturi, nes taupo, kad Lietuvai būtų geriau? Ar kaip tik kavutė, o gal šventų švenčiausia – skyriaus vedėjo gimtadienis? Amžinybę sukasi planetos ir telefono operatoriaus skaitliukai, skaičiuodami pokalbio, kurio nėra, minutes ir tavo eurus.

O jeigu ryšio operatoriai imtų pinigus už laiką, per kurį išklausomas meniu ir laukiama, iš atsakinėjančios biurokratų kontoros? Ar sumokėję už dešimčių tūkstančių susinervinusių žmonių šimtus tūkstančių laukimo minučių nesurastų galimybių atsakyti žmoniškai ir laiku? O mums išeitų nors papildoma bandelė su pienu.

Dabar visas pienas, žinokit, su kalciu. O kaip mėgstu varškę su kalciu, ir sūrį! Matyte matau, kaip gamykloje raumeningas darbininkas į pieno talpas didžiuliu šiūpeliu žeria krūvas kalcio. O kur dar sviestas su vitaminais A ir E, visokiais B, PP ir kitais keiksmais? Arba dešra, kurioje – koks stebuklas – yra mėsos! Ir aliejus be cholesterolio, kurio ten aplamai niekada nebūna, bet ant etiketės tą būtinai tau parašys?

Nekantriai laukiu sekančių serijų. Kai cukraus pakelis pradžiugins, kad jame nėra riebalų, o taukų – kad juose nėra cukraus. Ar ant mineralinio skaitysim, kad jame vanduo yra šlapias ir be alkoholio. O jau ant visų batonų tai seniausiai metas su daugybe šauktukų nurodyti, kad juose yra daug  – teisingai atspėjote! – oro.

Viskas mūsų prekybcentryje blizga, bet sovietinė nostalgija kaip senos rūdys  vis išlenda. Panašiai prieš techninę padažau savo antisovietinį, naudotą, bet gerą antrą golfą, tą legendinį su 1,8 L varikliu. Baisu ir žmonai pasakyt kiek ant dažų, rėks, kad prageriu, nors aš ir prageriu, aišku.

Bet kai pagalvoji, gyvenime juk taip. Nutepk šituos kiek nori žaliai, vis tiek raudona prasimuša. Prakrapštyk konservatorių – atrasi kokį nors landsbergį, prakrapštyk šitą – atrasi komjaunuolį. O po seno komunisto, tapusio tautos pažiba, lupena kirba godi kapitalisto lerva, sukanti mokesčius.

Prie ruso viskas, kas blogai, buvo kapitalizmo atgyvenos. Prieš kalbėdamas ar rašydamas turėjai gerai pagalvoti – o gal kam nepatiks? Dabar tas, kuris ne daltonikas ir mato darnų durnumą – ligonis, sergantis sovietine nostalgija. Ir jau vėl galvojam, ar tai, ką apie idiotizmą galvojam, visiems idiotams patiks.

O šiaip, broliai, viskas gerai, tik rytais kavos nebegaunu. Rūbinėje girdėti tolimi klyksmai – neturiu ko apsirengti! Ir mano plonų kojinių spintoje visų porų po vieną, o šviesesnių kelnių ir už milijoną nei vienų nesusisegsi. Vėl vairuodamas atsisuku į moteris. Ir norisi alaus. Vadinasi – pavasaris.


http://www.alfa.lt/straipsnis/50177584/sovietine-nostalgija

Parašykite komentarą

Website Built with WordPress.com. | Sukūrė: Anders Noren

Aukštyn ↑